Eskilstuna

Eskilstuna ligger centralt beläget i Mälardalen mellan två av Sveriges största sjöar - Mälaren och Hjälmaren. I dag bor det ca 100 000 människor i Eskilstuna kommun. Sitt namn har staden fått efter den engelske missionären Eskil, som verkade här under 1000-talet.

Att redan de gamla vikingarna förstod betydelsen av denna plats, därom vittnar ett otal minnesmärken runt den bördiga slätten.
Ett av dessa historiska minnesmärken är Sigurdsristningen. Ristningen finns på en berghäll inom det vackra fritidsområdet intill Sundbyholms slott vid Mälaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staden blev redan under 1600-talet ett centrum för landets smideshantering. Redan 1659 fick Eskilstuna stadsrättigheter som en direkt följd av att Reinhold Rademacher uppfört sina smedjor. "Smesta'n" föddes.

I dag står kunnandet inom verkstadsindustrin i världsklass. Smeden har idag ersatts av en högt kvalificerad teknologi inom industrin.

En av Eskilstunas tillgångar är den vackra naturen med många centralt belägna grönområden. Ett bra exempel är Vilsta, med möjligheter till ett rikt friluftsliv. Genom staden flyter Eskilstunaån som ett blått bälte.

Eskilstuna är inte bara väl rustat med arenor för många olika sporter, som exempelvis Munktellarenan. Här erbjuds också ett rikt utbud av kulturella aktiviteter året om. Intressanta museer är Radermachersmedjorna, Faktorimuseet, Vapentekniska museet, Konstmuseet och Sörmlandsgården. Staden har också en djurpark Parken Zoo med bl a världsunika vita tigrar. Här finns också ett tivoliområde samt tempererat utomhusbad med vattenrutschbanor.

På senare år har flera affärscentra skapats i stadens centrum liksom större "supermarkets" i dess utkant. Kommunikationerna till bl a Stockholm är väl utbyggda med Mälarbanans moderna snabbtåg som klarar sträckan till huvudstaden på en timma.

Tillbaka till Skogstorp 

 Tillbaka till startsidan